ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ?

•   Εθνικές όμαδες.
•    Ομάδες όλων των αθλημάτων.
•    Ομάδες όλων των ερασιτεχνικών και επαγγελματικών πρωταθλημάτων.
•    Διάφορα club.
•    Ακαδημίες διαφόρων αθλημάτων.
•    Αθλητές ατομικού επιπέδου που θέλουν να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση.
•    Άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και το σωματικό τους βάρος.

 Σε ποιους απευθύνεται η εργομέτρηση;  Επαγγελματίες ή χομπίστες;

Και στους δύο. Ταιριάζει σε όποιον το βλέπει λίγο πιο σοβαρά και προσπαθεί αντί για βόλτα να κάνει προπόνηση.Για τους επαγγελματίες αθλητές είναι πιο εύκολα γιατί υπάρχει ο γνώστης προπονητής που τους καθοδηγεί. Για τους  χομπίστες ωστόσο, μια εργομέτρηση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση πάνω στην οποίο θα προσαρμοστεί, ανάλογα με τα ατομικά φυσιολογικά χαρακτηριστικά του καθενός και τους προσωπικούς του στόχους, ένα σωστά δομημένο προπονητικό πρόγραμμα.

Γιατί μετράμε τη Μέγιστη Αερόβια Ικανότητα VO2max?

Για τους περισσότερους αθλητές/εξεταζόμενους αποτελεί την πιο σημαντική παράμετρο αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης.

Παρέχει πληροφορίες για άλλες παραμέτρους σημαντικές στην προπονητική :

  •     VO2max
  •     Αναπνευστικό Κατώφλι
  •     Κινητοποίηση Λίπους
  •     Αποκατάσταση
  •     Αναερόβιο Κατώφλι
  •     Μέγιστη ανεκτή ένταση άσκησης
  •     Διαλειμματική προπόνηση

Πώς γίνεται η εργομέτρηση;

Ο αθλούμενος αφού πρώτα έχει κάνει μια χαλαρή προθέρμανση  . Έπειτα φορά μία μάσκα που καλύπτει στόμα και μύτη και έναν παλμογράφο στο στήθος. Και τα δύο συνδέονται με μηχανήματα που καταγράφουν, μεταξύ άλλων, τους καρδιακούς παλμούς, την αερόβια ικανότητα, το αναερόβιο κατώφλι, την κατανάλωση οξυγόνου. Η ταχύτητα αυξάνεται κάθε λεπτό κατά 0,5km/hr όσο προχωρά η αξιολόγηση. Αυτό διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Ο χώρος στον οποίο πραγματοποιείται η μέτρηση έχει χαμηλή θερμοκρασία επειδή πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ, που καθορίζουν τις τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας στο εργαστήριο.

Ποιες παράμετροι αξιολογούνται κατά την εργομέτρηση;  

  • Μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου (VO2max): Η VO2max είναι συνώνυμη με την αντοχή. Επίσης, υψηλή τιμή στη VO2max αποτελεί ένδειξη καλής υγείας.
  • Ταχύτητα (km/h) ή Έργο (watt/kg) στη VO2max: Είναι η μέγιστη ταχύτητα ή το μέγιστο παραγόμενο έργο που αντιστοιχεί στην VO2max. Αποτελεί ένα από τους πιο πρακτικούς δείκτες των Αερόβιων προσαρμογών του αθλητή.
  • Αναερόβιο κατώφλι: To αναερόβιο κατώφλι είναι ένας σημαντικός δείκτης αερόβιας αντοχής. Όσο υψηλότερο είναι το έργο αυτό και για όσο περισσότερο μπορεί να διατηρηθεί στην άσκηση τόσο πιο γυμνασμένος είναι ο αθλούμενος.
  • Ενεργειακή (δρομική) οικονομία (ΕΟ): Oρίζεται ως η πρόσληψη οξυγόνου (mL/kg/min) σε μια υπομέγιστη μυϊκή προσπάθεια. Μαθαίνοντας την ΕΟ σε κάθε ταχύτητα ουσιαστικά μαθαίνουμε την ένταση της άσκησης που πρέπει να χρησιμοποιούμε στην προπόνηση (συνεχόμενη και διαλειμματική), βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποδοτικότητα της προπόνησης.
  • Συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα: Το γαλακτικό είναι όξινο προϊόν του μυικού μεταβολισμού και δυσκολεύει τη μυική σύσπαση. Μετριέται είτε στο τέλος μίας μέγιστης προσπάθειας, είτε κατά τη διάρκεια μίας υπομέγιστης, είτε κατά τη διάρκεια ενός VO2max τεστ για την εύρεση του Αναερόβιου Κατωφλιού.
  • Πνευμονικός αερισμός (Vmax): Πρόκειται για τη ροή όγκου αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Αν και δεν υπάρχουν τιμές αναφοράς, ωστόσο τιμές κάτω από από 70-60 L/min στην μέγιστη προσπάθεια (ανάλογα του φύλου, των σωματομετρικών χαρακτηριστικών και του τύπου άσκησης) ενδέχεται να υποδηλώνουν πρόβλημα στην αναπνευστική ικανότητα.
  • Μέγιστη καρδιακή συχνότητα: Η γνώση αυτής της τιμής μας βοηθά στην συνταγογράφηση και τον έλεγχο της άσκησης.
  • Θερμιδομετρία και κατανάλωση υδατανθράκων: Από τη μέτρηση κατανάλωσης οξυγόνου μπορούμε να υπολογίζουμε τις θερμίδες που καταναλώνονται ανά φορτίο άσκησης. Επιπλέον, υπολογίζονται η ποσοτική και σχετική κατανάλωση υδατανθράκων και λιπών, σημαντικές πληροφορίες για την ενεργειακή οικονομία. Αυτό οδηγεί και σε ασφαλή συμπεράσματα για την ποσότητα υδατανθράκων που πρέπει να καταναλώνει ο ασκούμενος σε προσπάθεια μεγαλύτερη της μιας ώρας (μαραθώνιος, brevet ποδηλασίας, ιστιοπλοϊκοί αγώνες κλπ). Επίσης μπορούμε να μετρήσουμε τον βασικό μεταβολισμό.

Η εργομέτρηση αφορά μόνον τους επαγγελματίες αθλητές;

Η εργομέτρηση είναι απαραίτητο εργαλείο της αθλητικής πορείας κάθε αθλούμενου καθώς η εργομέτρηση θα τον βοηθήσει να σχεδιάσει μία προπόνηση πιο αποτελεσματική για εκείνον. Επιπλέον, θα ανακαλύψει το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης

Τι είναι ο Μεταβολισμός; 

Ο μεταβολισμός είναι η βιοχημική διαδικασία κατά την οποία το οξυγόνο αντιδρά με τις θρεπτικές ουσίες με αποτέλεσμα την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Ο μεταβολισμός μετράται σε χιλιοθερμίδες (kcals) ή όπως έχει επικρατήσει, σε θερμίδες

Τι είναι ο RMR;
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR ή Resting Metabolic Rate) αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας για να κάνει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή). Πιο απλά είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος ημερησίως όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση). Ο RMR μπορεί να αντιπροσωπεύει το 75% των ενεργειακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.

Πως μετράμε τον RMR;
Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας παραδοσιακά προσδιορίζεται μέσω άμεσης ή έμμεσης θερμιδομετρίας. Η άμεση θερμιδομετρία προϋποθέτει την μέτρηση με ακρίβεια της παραγόμενης θερμότητας ολόκληρου του σώματος χρησιμοποιώντας μεγάλα, ακριβά, και τεχνολογικά πολύπλοκα μηχανήματα. Η έμμεση θερμιδομετρία καθορίζει τον μεταβολικό ρυθμό από το καταναλισκόμενο οξυγόνο του σώματος. Οι μετρήσεις της κατανάλωσης οξυγόνου παραδοσιακά γίνονταν μέσω μεγάλων σταθερών συσκευών (εργοσπιρόμετρων) υψηλού κόστους, για την λειτουργία των οποίων απαιτείται περιοδική συντήρηση και καλιμπράρισμα καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό. Τα τελευταία όμως χρόνια η έχουν εμφανιστεί φορητές ή επιτραπέζιες συσκευές, χαμηλότερο κόστος, βασισμένες σε τεχνολογία αιχμής, οι οποίες μετράνε το καταναλισκόμενο οξυγόνο με ακρίβεια και καθορίζουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του ατόμου. Η μέτρηση της κατανάλωσης οξυγόνου, αντί για την χρήση εξισώσεων γενικού πληθυσμού, επιτρέπει στους επιστήμονες υγείας και άσκησης να αποφασίζουν με ακρίβεια για τους πελάτες τους. Με μια απλή εξέταση αναπνοής που διαρκεί 10-15 λεπτά , μετράμε τον μεταβολισμό ώστε να προσδιορίσουμε ένα εξατομικευμένο θερμιδικό ισοζύγιο.