Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 1 στους 4 Έλληνες και 1 στις 4 Ελληνίδες έχουν παχυσαρκία.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) κήρυξε την 4η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (World Obesity Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία και να προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισής της.

Η Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένα προβλήματα υγείας. Ένας απλός τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που εκφράζει το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο τους ύψους σε μέτρα. Ένα άτομο χαρακτηρίζεται λιποβαρές με ΔΜΣ < 18,5, φυσιολογικό με 18,5-25,0, υπέρβαρο με 25-30 και παχύσαρκο με ΔΜΣ > 30 (30-35 στάδιο I, 35-40 στάδιο II, > 40 στάδιο III).

Σύμφωνα με την WOF, το 2014 το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπέρβαρο και το 13% παχύσαρκο, ενώ η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί από το 1980. Ωστόσο, πιο ανησυχητική είναι η παχυσαρκία των παιδιών, η οποία επίσης βαίνει αυξανόμενη.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που έγινε το 2003 από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε δείγμα 17.341 ενηλίκων και 18.055 παιδιών και εφήβων, διαπιστώθηκε ότι το 21,9% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι και το 57,1% υπέρβαροι. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε συνεχής και σταθερή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,2% έως 20,7%.

Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια. Οι Έλληνες τείνουν να μην αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια, παρά τα αυξημένα ποσοστά της στη χώρα, και πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα το οποίο λύνεται με δίαιτα. Επιπλέον, σε έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019, καταγράφηκε μια αισθητή έλλειψη γνώσης αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ επιβεβαιώθηκε το γεγονός, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι επηρεάζονται σημαντικά στην καθημερινότητά τους λόγω του προβλήματος με το βάρος τους.

Νεότερα δεδομένα για την παχυσαρκία στην Ελλάδα

Η παχυσαρκία (obesity) δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα διαχείρισης βάρους με αισθητικό αντίκτυπο, αλλά μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αρκετά αυξημένο βάρος σε σχέση με το ύψος του σώματος (Δείκτης Μάζας Σώματος, ΔΜΣ > 30) και υπερβολική συσσώρευσης λίπους στο σώμα, η

οποία συσχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Αποτελεί ομολογουμένως ένα πολύπλοκο πρόβλημα με εξαιρετικά σοβαρές προεκτάσεις δεδομένου ότι αποδεδειγμένα συνδέεται με πλήθος καρδιακών και μεταβολικών διαταραχών με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία (health risks), οι

οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνια νοσήματα, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (σχεδόν 1 στους 10 ενήλικες παγκοσμίως), καρδιαγγειακά νοσήματα (νούμερο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως), κάποιες μορφές καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα, χολολιθιάσεις, σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο και άλλα. Παράλληλα, η παχυσαρκία επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο (“κοινωνικό στίγμα”) αλλά και τεράστιο οικονομικό κόστος για το σύστημα υγείας, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι το 9% των ετησίων δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα οφείλονται στα συνοδά νοσήματα της παχυσαρκίας ή σε αυτά που προκαλούνται εξαιτίας της.

Για τους λόγους αυτούς, μία ακόμη πρόσφατη μελέτη από ερευνητική ομάδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κρούει έντονα τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαστάσεις που η παχυσαρκία έχει πάρει στη χώρα μας. Μερικά από τα πιο σημαντικά και ανησυχητικά συμπεράσματα της μελέτης διαΝΕΟσις δείχνουν ότι:

Το 63% των Ελλήνων ηλικίας >18 ετών είναι υπέρβαροι (overweight, ΔΜΣ (κιλά/μέτρα2): 25-29,9) ή παχύσαρκοι (obsese, ΔΜΣ: >30).

  • 1 στους 4 Έλληνες και 1 στις 4 Ελληνίδες έχουν παχυσαρκία.
  • Τα υπέρβαρα άτομα έχουν 52% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση. Τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν σχεδόν 100% μεγαλύτερο κίνδυνο.Στα 3/4 των ελληνικών οικογενειών τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς έχει υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία.
  • Στη μία εκ 4 ελληνικών οικογενειών, και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι .

Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους, σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι ενάντια στην ιατρική θεραπεία, κυρίως λόγω πιθανών παρενεργειών, καθώς και επειδή δηλώνουν αντίθετοι στη φαρμακευτική αγωγή γενικά.  Αντιθέτως, το 88% απάντησε πως αναγνωρίζει τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση ως τις καλύτερες μεθόδους απώλειας βάρους.

👉Σύγχρονο Εργομετρικό κέντρο Life – Ergo στο ΟΑΚΑ για ερασιτέχνες & επαγγελματίες αθλητές

@ Life – Ergo ☎️2106811482 📭Εθνικό Προπονητήριο ΟΑΚΑ

✉️info@Lifergo.gr #lifergo #vo2max #ergometrica @ Life – Ergo @ Life – Ergo Εργομετρικό

Leave a reply