Η σημασία του εργομετρικού ελέγχου
“Η σημασία του εργομετρικού ελέγχου στον σχεδιασμό του προπονητικού προγράμματος”.
Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο προπονητής – εργοφυσιολόγος Νίκος Δρακογιαννόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Life Ergo και θα αναλύσει τις μεθόδους καθώς και τις ερμηνείες του εργομετρικού ελέγχου στους δρομείς καθώς και τη σημασία του για την οργάνωση και τον σχεδιασμό του προπονητικού προγράμματος.
H συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο πατήστε εδώ
Μαραθώνιος και προμήθεια ενέργειας
Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η αποθήκευση υδατανθράκων στο σώμα μας είναι περιορισμένη. Για μία τυπική ένταση Μαραθωνίου στο 85-90% τηςVO2max (ένταση που χρησιμοποιούν οι “καλοί” δρομείς Μαραθωνίου), τα αποθέματα των υδατανθράκων εξαντλούνται σε περίπου 85 λεπτά. Ακόμη και η πρόσληψη ισοτονικών διαλυμάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα δε λύνει το πρόβλημα, αλλά απλώς καθυστερεί την εξάντληση των αποθεμάτων. Έτσι το σώμα αναγκάζεται πλέον να χρησιμοποιήσει τα λίπη με την μορφή των ελεύθερων λιπαρών οξέων, που κυκλοφορούν στο αίμα, για ενέργεια. Οι δρομείς όμως που δεν έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τα λίπη για ενέργεια, θα αναγκαστούν να επιβραδύνουν το ρυθμό τους φτάνοντας μόνο στο 60-70% της VO2max.
Καθώς τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δε μπορούν να αντικαταστήσουν τους υδατάνθρακες (την πρωταρχική πηγή απόδοσης ενέργειας σε ένα Μαραθώνιο), η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει στο να παραταθεί η εξάντληση των αποθεμάτων υδατανθράκων στο σώμα. Αν το σώμα μάθει να χρησιμοποιεί τα λίπη σαν πηγή ενέργειας, θα μπορέσει να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο ρυθμό στον αγώνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ευτυχώς, η μεγάλη σε απόσταση συνεχόμενη προπόνηση, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη ικανότητα αυτή στο σώμα μας.
Leave a reply