Η Life Ergo υποδέχθηκε τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ είχε τη χαρά να υποδεχθεί στο χώρο της η Life Ergo, με τον υπεύθυνο του Εργομετρικού Κέντρου, Νικόλα Δρακογιαννόπουλο να τους ενημερώνει για την αξία του εργομετρικού ελέγχου!

Η παρουσίαση περιελάμβανε πρακτική άσκηση, δηλαδή όλη τη διαδικασία αξιολόγησης των παραμέτρων φυσικής κατάστασης. Με τον όρο “φυσική κατάσταση” εννοούμε την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να εκτελέσει συγκεκριμένο μυϊκό έργο. Η έννοια της φυσικής κατάστασης είναι πολυπαραγοντική και συνίσταται από 11 παραμέτρους (καρδιο-αναπνευστική αντοχή, δύναμη, τοπική μυϊκή αντοχή, ευλυγισία, σωματική σύσταση, ταχύτητα, ευκινησία, ισορροπία, συναρμογή, μυϊκή ισχύς, χρόνος αντίδρασης) πολύ περισσότερες από όσες θα πίστευε κανείς στο άκουσμα του όρου φυσική κατάσταση.

Ως γνωστόν ο εργομετρικός έλεγχος δεν αφορά μόνο επαγγελματίες αθλητές αλλά κάθε αθλούμενο που βλέπει λίγο πιο σοβαρά την προπόνησή του. Πρέπει να γνωρίζετε πως ειδικά για τους χομπίστες, μια εργομέτρηση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση πάνω στην οποίο θα προσαρμοστεί, ανάλογα με τα ατομικά φυσιολογικά χαρακτηριστικά του καθενός και τους προσωπικούς του στόχους, ένα σωστά δομημένο προπονητικό πρόγραμμα.

Η αθλητική απόδοση είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης κληρονομικών παραγόντων και της προπονητικής επιβάρυνσης. Οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης καθορίζουν την έκβαση του αγώνα, την κατάσταση της υγείας και τη διαμόρφωση της προπόνησης. Συνεπώς ο πλήρης εργομετρικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος και ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καταρτισμό του προπονητικού προγράμματος και τη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.

Leave a reply